header_menu_icon
Sol Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
ANASAYFA arrow right GÜNDEM arrow right Заједницу српских општина би да изједначе са "Прешевском долином"
Заједницу српских општина би да изједначе са "Прешевском долином"
Политички представници Албанаца сањају о "великој Албанији" – раде на уједињењу Прешева, Бујановца и Медвеђе са тзв. Косовом, преносе "Вечерње новости"
YAYINLAMA: 30 Ocak 2023 / 13.25 |GÜNCELLEME: 29 Mart 2023 / 19.34

Окосницу албанског плана да се питање "Прешевске долине" угура у најновији преговарачки оквир Београда и Приштине – чини захтев о реципроцитету између Заједнице српских општина која би требало да се формира на северу КиМ и њихове "замишљено истоветне" заједнице на југу централне Србије.

    Посланик Скупштине Србије и представник Албанаца у парламенту Шаип Камбери искористио је тренутно превирање на тему француско-немачког плана за решавање косовске кризе и обновио захтев да се Албанци из Србије укључе у дијалог између Београда и Приштине – писмо с тим захтевом послао је специјалном изасланику за Западни Балкан Габријелу Ескобару, европском шефу дипломатије Жозепу Борељу и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Према Камберијевим речима, на тај начин би се свеобухватно решила ситуација албанске заједнице у тзв. Прешевској долини.

"Да се на симетричан и уравнотежен начин ради на аранжманима за заштиту и унапређење мањинских права за албанску заједницу у Србију и српску заједницу на Косову у складу са европским вредностима и међународним актима", рекао је Камбери.

Тврдећи да је албанска заједница најдискриминисанија мањина у Србији, што је, по његовим речима, последица тензија између тзв. Косова и Србије, он позива светске званичнике да у наредне састанке дијалога који води ЕУ укључе "ситуацију Албанаца у 'Прешевској долини' као суштински елемент за постизање дугорочног и стабилног мира између Албанаца и Срба".

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност сматра да Албанци на српском југу ни на који начин нису угрожени.

"Србија је урадила много када је реч о интеграцији албанског становништва", истакао је Граовац и додао да од почетка процеса укључивања Албанаца у српски политички живот до данас није било кризних ситуација.

    "Интернационализација овог питања је", појашњава Граовац, "суштински повезана са чињеницом да Албанци желе нови адут у преговорима и већи простор за уцењивање Србије."

Посланик Скупштине Србије из Бујановца Ненад Митровић (СНС) мисли да је сврха Камберијевог апела да подигне тензије, али и да отежа преговоре између Србије и "Косова".

    "Када је реч о дискриминацији коју помињу, морам да нагласим да су председници Општине и Скупштине Бујановац Албанци и да су им припале све функције на локалу. Они су изопштили 42 одсто Срба, направивши албанску коалицију", истиче Митровић.

Посланик из Бујановца подсећа и на недавно формирање албанског националног савета.

"Тамо нема Срба, па нису успели да се договоре око већине, већ свесно иду на урушавање институција и користе прилику да оптуже Србију", закључио је Ненад Митровић за "Вечерње новости".

 

YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *