header_menu_icon
Sol Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
ANASAYFA arrow right GÜNDEM arrow right Немачка шефица дипломатије на удару критика због коментара о "рату са Русијом"
Немачка шефица дипломатије на удару критика због коментара о "рату са Русијом"
Опозициони политичари кажу да министарка иностраних послова Аналена Бербок није способна да обавља свој посао
YAYINLAMA: 28 Ocak 2023 / 14.21 |GÜNCELLEME: 29 Mart 2023 / 19.34

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок суочила се са низом критика након што је на Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) изјавила да је Немачка у рату са Русијом. Овај коментар је навео опозиционе политичаре да се запитају да ли је она способна да обавља посао шефа дипломатије.

 

"Изјава Бербок да је Немачка у рату са Русијом показује да она није прикладна за посао", поручила је посланица Сара Вагенехт, бивша шефица Левице у Бундестагу. Министар спољних послова треба да буде "врхунски дипломата" и "не да се понаша као слон у стакларској радњи", додала је она, оптужујући Бербок да "гази" репутацију Немачке.

Бербок је ПССЕ поручила да се европске земље "боре у рату против Русије" и да морају да учине више да одбране Украјину.

Немачкој је потребан министар спољних послова који је способан да се понаша "као одговоран дипломата, а не ватрено оружје" у јеку сукоба у Европи, рекла је Алис Вајдел, копредседавајућа десничарске Алтернативе за Немачку (АфД) у Бундестагу, додајући да министар спољних послова треба да заступа искључиво интересе Немачке.

Герхард Папке, регионални посланик из Северне Рајне-Вестфалије и председник Немачко-мађарског удружења, оптужио је Бербок да је "потпуно политички луда" због ове изјаве.

Посланик левице Селим Дагделен затражио је од канцелара Олафа Шолца да "одмах" објасни да ли Бербокова има дозволу владе да "објављује рат". Он је додао да министарка из редова Зелених представља претњу по безбедност немачког народа.

Ни Бербок ни Шолц до сада нису одговорили на критике. Министарство спољних послова навело је, у изјави за "Билд", да Берлин није страна у сукобу Кијева и Москве.

"Подршка Украјини у остваривању њеног индивидуалног права на самоодбрану... не чини Немачку страном у сукобу", наводи се у саопштењу, указујући на Повељу УН. Министарство спољних послова је додало да је руска војна операција у Украјини "рат против европског мира и поретка" и да је Бербок на то мислилао.

Москва је поручила да коментар Аналене Бербок само показују да је Запад годинама планирао овај сукоб.

Од изјаве немачке министарке оградио се и Париз саопштењем да слање тенкова Кијеву не значи да је НАТО у рату са Русијом. Са друге стране, западни медији све чешће пишу да су Европа и Русија заправо "у рату".

 

YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *