header_menu_icon
Sol Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
ANASAYFA arrow right GÜNDEM arrow right Лавров: Политика Запада носи ризик директног сукоба нуклеарних сила
Лавров: Политика Запада носи ризик директног сукоба нуклеарних сила
Москва изнова понавља да у нуклеарном рату не може бити победника, као и да он никада не сме да буде покренут, поручио је руски шеф дипломатије и додао да Украј
YAYINLAMA: 27 Aralık 2022 / 12.50 |GÜNCELLEME: 29 Mart 2023 / 19.34

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је да је политика Запада, која је усмерена на потпуно обуздавање Русије, изузетно опасна, као и да носи ризик од директног оружаног сукоба нуклеарних сила, пише ТАСС.

"На Западу се непрестано одвијају неодговорне спекулације да се 'Русија спрема да употреби нуклеарно оружје против Украјине'. У ствари, политика Запада потпуног обуздавања наше земље је изузетно опасна. Она носи ризик од директног оружаног сукоба нуклеарних сила", нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров је истакао да "Москва изнова понавља да у нуклеарном рату не може бити победника, као и да он никада не сме да буде покренут". Истовремено, како је напоменуо министар, западни политичари заоштравају реторику по овом питању и њих треба питати да ли ће се тај тренд наставити и 2023. године.

"Са дубоком забринутошћу примећујемо пропаганду у САД и на Западу уопште, око теме нуклеарног оружја. Истовремено, западни званичници, када разговарају о могућности употребе нуклеарног наоружања у Украјини, позивају се на 'одређене изјаве политичког руководства Русије'. Али у стварности таквих изјава није било", рекао је Лавров.

Украјина покушава да изазове директан судар НАТО-а и Русије

Руски шеф дипломатије рекао је да кијевски режим покушава да увуче САД и друге чланице НАТО-а још дубље у сукоб у Украјини, рачунајући на њихов директан судар са Русијом.

"Кијевски режим покушава да увуче Американце и друге чланице НАТО-а још дубље у вртлог сукоба, у нади да ће фронтални судар са руском војском учинити неизбежним. Довољно је подсетити на провокацију 15. новембра, када је  украјинска противваздушна ракета пала на територију Пољске, коју је украјински председник Владимир Зеленски лажно покушао да представи као руску", напоменуо је Лавров.

Он је нагласио да је добро што су Вашингтон и Брисел тада имали разума да не наседну на овај трик, али и да је инцидент показао да се украјински режим неће зауставити.

Шеф руске дипломатије је додао да Москва неће престати да упозорава своје непријатеље на Западу о опасности од ескалације украјинске кризе.

"Са борбеном готовошћу коју су подигли у Кијеву, ризик од неконтролисаног развоја ситуације остаје веома висок. Важно је спречити катастрофу", поручио је Лавров.

 

YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *