header_menu_icon
Sol Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
ANASAYFA arrow right GÜNDEM arrow right Француска: Слање тенкова Украјини не значи да је НАТО у сукобу са Русијом
Француска: Слање тенкова Украјини не значи да је НАТО у сукобу са Русијом
Испорука војне опреме није ратнохушкачки потез
YAYINLAMA: 27 Ocak 2023 / 13.01 |GÜNCELLEME: 29 Mart 2023 / 19.34

Чињеница да су Сједињене Америчке Државе, Немачка и неколико других земаља најавиле да ће Украјини испоручивати борбене тенкове не значи да је НАТО у рату са Москвом, саопштило је француско Министарство спољних послова.

Реакција из Париза уследила је након контроверзног говора немачке министарке иностраних послова Аналене Бербок у Европском парламенту раније ове недеље.

"Ми нисмо у рату са Русијом и нико од наших партнера није", рекла је у четвртак портпаролка француског министарства Ан-Клер Лежендр, преноси АФП. "Испорука војне опреме... није ратнохушкачки потез", додала је она.

Дан раније, Вашингтон је најавио да ће послати више од 30 својих тенкова "М1 абрамс" у Кијев, док је Берлин поручио да ће допринети са десетак "леопарда", као и да неће спречавати Пољску и друге чланице ЕУ и НАТО да, ако желе, пошаљу своје тенкове немачке производње у Украјину.

У жељи да прикупи подршку за испоруке тенкова, Бербок је Парламентарној скупштини Савета Европе поручила да ЕУ мора да иде у корак са дешавањима "јер ми водимо рат против Русије, а не једни против других".

Замољено да појасни њене коментаре, немачко Министарство спољних послова је рекло да је Русија покренула "агресорски рат" против Украјине и да је међународно право "јасно", односно да подршка Берлина "индивидуалном праву Кијева на самоодбрану, гарантованом Повељом УН, не чини Немачку страном у сукобу."

Француска премијерка Елизабет Борн рекла је да њена влада разматра слање тенкова "леклерк" Украјини. Француска је већ обећала Кијеву неколико "лаких тенкова" АМКС-10 раније овог месеца.

 

YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *